sreda, 20. marec 2019

Top 3 vrhovi za zgodnjo spomlad

Pomlad že veselo trka na vrata, a visoko v gorah so še zimske razmere. In če so zimske razmere je potrebno imeti spodobno zimsko opremo in jo seveda tudi znati uporabljati.

Danes bom predstavil top 3 (po mojem mnenju) lepih vrhov, ki pa niso tako obljudeni, a vseeno ponujajo lepe razglede in nekaj hoje. Razvrščeni pa so glede najboljših razgledov. V primeru, da je ponekod še malo pomrznjeno, svetujem uporabo vsaj mini derez, a povečini to ni potrebno.

1.  Kucelj na Čavnu - 1237 m

Vrh Kucelj se nahaja blizu zelo obljudene Koče na Čavnu in je dobre pol ure hoje stran. Nanj se lahko povzpnemo od omenjene koče, lahko jo mahnemo iz Trnovega nad Novo Gorico oziroma iz trnovskega gozda, kjer se povzpnemo za dobrih 300 - 400 višinskih metrov. Je pa iz Trnovega precej daljša. Še ena možnost pa je vzpon iz Črnič, iz kjer naredimo nekaj čez 1000 kar strmih višinskih metrov. Če gori ni megle ali ne piha burja, seže razgled preko tržaškega zaliva, vidimo dolomite in Nanos. Naših alp žal ni videti, ker so hribi za Kucljem približno isto visoki in zastirajo pogled. Priporočam pohodne palice, če se podamo iz Črnič, v nasprotnem primeru bomo grizli kolena.

  
Razgled iz Kuclja (vir: internet)



2. Suhi vrh (Nanos) - 1313 m

Z višino 1313 je Suhi vrh najvišji vrh hribovja Nanos. Zopet mu vso pozornost ukrade Vojkova koča iz katere je tudi lep dostop. Do Suhega vrha se lahko podamo iz vasi Strane, kjer gremo po planinski poti in se na razcepu nad votlo steno obrnemo Proti Suhemu vrhu. Malce bolj pustolovska pot je brezpotje, kjer jo iz vasi Strane mahnemo po isti planinski poti, potem pa najdemo stezico na desno, kjer gre mimo grebena votle stene in potem po robu, kjer pridemo direktno na vrh. Če je več snega, zna biti, da bomo gazili. Razgleda na morje tu ni, se pa odpre razgled nad Postojno, malce pa tudi alpe uzremo. Tudi tu poleg Vojkove koče ni nobene okrepčevalnice.

Razgled iz Suhega vrha (vir: internet)


3. Poldanovec - 1299 m

Vrh Poldanovec se visoko vzpenja nad severno steno Govc. Lahek dostop do vrha je iz Lokvi nad Novo Gorico, od koder vodi označena planinska pot in je od izhodišča do vrha dobra uro hoje. Za bolj drzne pa pelje pot čez severno steno Govc. Seveda pa moramo paziti, da se tja ne podajamo v najhujši zimi, saj je pot lahko poledenela. Iz pod zaselka Svetin v Gorenji Trebuši najdemo staro lovsko pot in ji sledimo. Na nekaterih mestih je pot odnesel plaz in je čez napeljana vrv. Pazljivo tam. Ob lepem vremenu nam pogledi sežejo do Julijskih alp in hribovje nad Idrijskim in Cerkljanskim. Razgleda na morje ne bomo imeli, saj je vrh malo poraščen na južni strani.

Razgled iz Poldanovca (vir: internet)


Ti vrhovi se bolj kot ne nahajajo na primorski strani naše male deželice. Lahko bi še kakega našel, a je le streljaj oddaljen od teh omejenih. Možnost je, da bomo na izhodišču startali v kratkih rokavih, na vrhu pa nas pričaka mraz in veter. Možno pa je, da to ne drži. A vseeno imejte s seboj topla oblačila in ne pozabite na zemljevid območja.

Poizkusite sami, morda najdete še kak skrit vrh. Še bolje bo, da ti predlagaš kak zanimiv zgodnje pomladanski izlet. Seveda, da ni zelo poznan in da ima lep razgled.

Ni komentarjev:

Objavite komentar